Oldukça çalkantılı bir yıl olan 2020, yaşama şeklimiz ile birlikte evlerimizi de değiştirdi. Peki, 2021 yılında hangi dekorasyon trendleri ile karşılaşacağımızı merak ediyor musunuz? İşte, tasarım uzmanları tarafından sizin için seçip derlediğimiz 2021 ev dekorasyon trendleri

Evlerde geçirdiğimiz uzun zamanlar, evimizin üzerimizdeki etkisini daha iyi anlamamızı sağladı. Üstelik evler artık işyeri, okul, eğlence yeri ve daha pek çok şey haline dönüştü. Dolayısıyla 2020’de insanların ev dekorasyonu için harcadıkları zaman ve para miktarı arttı. Ev tadilatları yapıldı, mobilyalar yenilendi, yeni dekorasyon arayışlarına girildi.

2021 ev dekorasyon trendleri de karşı karşıya olduğumuz mevcut durumu yansıtır nitelikte: Doğadan, nostaljiden ve tropikal kaçış arzusundan etkilenen yaşam alanları, sakinleştirici renk paletleri ve nostaljik desenlerle güvenli birer sığınağa dönüşecek. Sürdürülebilir tasarım trendi ile doğaya saygımızı sunarken, seyahat özlemimizi yansıtan aksesuarlar süsleyecek evlerimizi.

Kısacası, dış dünyayı evlerimize sığdırıp, nostaljik detaylarda huzur bulacağımız bir yıl bizi bekliyor. İşte, 2021 yılı boyunca göreceğiniz 16 dekorasyon trendi:

2021 Dekorasyon Trendleri

1. Cottagecore’a Sofistike Bir Bakış

Cottagecore nedir?

Doğayla iç içe olma arzusundan doğan Cottagecore trendi, tamamen dış mekanı içeriye getirmekle ilgilidir. Özellikle son dönemlerde, teknolojinin ve çevresel sıkıntıların olmadığı, doğal ve sade yaşama geri dönme isteği Cottagecore akımını popüler hale getirdi. Rahatlatıcı hissi ile öne çıkan bu estetik trendi ile muhtemelen Instagram’da sıkça karşılaşıyorsunuz.

2020 olayları sonucunda ortaya çıkan öze dönüş, nostalji ve rahatlık ihtiyacı, 2021 dekorasyon trendleri üzerinde belirleyici faktörler olarak karşımıza çıkıyor.

Cottagecore, doğal ve sade estetiği geleneksel tarzın lüksü ile birleştiren mekanlar yaratma sanatıdır. Örneğin, zarif vintage aksesuarlar, antika çatal bıçak takımları ve gösterişli altın aksesuarlar ile bütçeyi aşmadan Cottagecore bir görünüm elde edebilirsiniz.

Çiçek desenleri ve pötikareler gibi nostaljik desenler ile pastel renk tonları bu akımda öne çıkıyor. Ayrıca dantel ve güpürlü kumaşlar, doğal ketenler, el örgüsü örtüler Cottagecore estetiğin detayları arasında. Kısacası, bu sene kullanılan renk ve desenler, yaşam alanlarına piknik tadında nostaljik ve sevimli bir hava katacak.

2. Son Trend Rustik Tarz

2021 ev dekorasyon trendleri arasında göreceğimiz en popüler stil rustik dekorasyon olacak. Çıplak kirişler, eskimiş ahşap döşeme ve duvar panelleri rustik dekorasyon tarzının karakteristik detayları arasında yer alıyor. Benzer şekilde eski ve yeni parçaları dengeli bir şekilde kullanarak evinize rustik bir hava katabilirsiniz. Örneğin; eski mobilyalarınızı elden geçirerek yeniden değerlendirebilir, eskimiş ahşap detaylarla evinize karakter katabilirsiniz.

Geri dönüştürülmüş ahşap, rustik tarz dekorasyon için temel malzemedir. Kusursuz detaylar yerine asimetrik ve doğal bir görünüm tercih etmelisiniz.

3. Feng Shui Felsefesinin Dirilişi

Feng shui sanatı tamamen uyum, denge ve enerji ile ilgilidir. Ev dekorasyonu yaparken feng shui ilkelerinden faydalanarak evinizi yaşam enerjisi ile doldurabilir; mutlu, sağlıklı ve bereketli bir ortam yaratabilirsiniz. Eşyalarınızın konumu, temizlik ve sadelik gibi detaylar feng shui tasarım ilkelerinden sadece birkaçıdır.

2021 ev dekorasyon trendleri arasında önemli bir yeri olan Feng shui hakkında daha fazlasını öğrenmek için “Feng Shui Ev Dekorasyonu Rehberi” yazımızı okumayı unutmayın!

4. Küresel Etki

Yaşam alanlarında daha sıcak tonların tercih edilmesiyle birlikte, doğal materyaller 2021 ev dekorasyon trendleri arasındaki yerini koruyor. Küresel etki ve sürdürülebilirlik, hem iç mekanlarda hem de modada önemli bir trend olmaya devam edecek. Toprak renklerinden ve doğal dokulardan ilham alan küresel trendin öne çıkan materyalleri arasında yine ahşap, el dokuması ve rattan var. Afrika ovalarındaki vahşi yaşam, safari temalı aksesuarlarla evimize giriyor.

Yaşam alanları doğadan, nostaljiden ve tropikal kaçış arzusundan etkilenecek. Sakinleştirici renk paletleri ve tanıdık desenlerle güvenli birer sığınağa dönüşen evler, karşı karşıya olduğumuz mevcut durumu yansıtacak.

5. Global Tasarım

Evlerde geçirdiğimiz uzun zamanlar, evimizin üzerimizdeki etkisini daha çok fark etmemizi sağladı. Bir süreliğine ara verdiğimiz seyahatlerimizin özlemini gidermek için bu sene dünyayı evimize getiriyoruz. En sevdiğimiz gezi anılarımız, dünyanın dört bir köşesinden topladığımız eşya ve aksesuarlarımız dekorasyonda öne çıkıyor. Bu yıl evimizi dekore ederken ilhamı tüm dünyadan alacağız. 🙂

Tropikal çiçek ve yaprak motifleri, şehir ve doğa manzaraları dijital baskılarla evlerimizi süsleyecek. 2020’de uçağa binme özgürlüğünü kaçıran birçok insan var. Bu yüzden, evlerimiz seyahatlerimizi, denizi ve uzak kıyıları yansıtan tasarımlarla küresel bir ilham kaynağına dönüşecek.

6. Çok Fonksiyonlu Alanlar

2021 ev dekorasyon trendleri arasındaki bir diğer önemli başlık ‘çok fonksiyonlu alanlar yaratmak’. Evlerimiz artık işyeri, okul, eğlence alanı ve başka bir çok şey haline dönüştü. Dolayısıyla bir çok insan için tüm bu fonksiyonları karşılayan alanlar yaratma zorunluluğu doğdu. Bu durum büyük bir eve sahip olanlar için kolay olsa da küçük metrekareler için yaratıcı çözümler gerektiriyor.

Örneğin, mevcut odalarınızı duvar veya paravanla bölgelere ayırabilir, duvar yüzeylerini daha verimli kullanabilirsiniz. Yatak odası veya merdiven altında bir çalışma alanı oluşturabilirsiniz. Varsa kapalı balkonunuzu ofise veya özel bir dinlenme odasına dönüştürebilirsiniz. Eminiz, evinizde göz ardı ettiğiniz veya verimsiz kullandığınız bir çok alan vardır. Küçük mekanlar için daha fazla yaratıcı çözüm keşfetmek için “Küçük Odalar” kategorimizi inceleyebilirsiniz.

Evinizde maksimum verimli bir çalışma odası/ofis alanı tasarlamak için “Ev Çalışma Odası Dekorasyon Önerileri” yazımızı okumayı unutmayın!

7. Sürdürülebilir Modern Tasarımlar

2021 yılı, sürdürülebilir tasarım ürünleri geliştirme konusunda yeni bir çağ başlatacak. Çevre dostu biyoplastikler ve geri dönüştürülmüş malzemelerden yapılmış mobilyalar bu yılın dekorasyon trendleri arasında yer alıyor. Modern ve yenilikçi tasarımlar, sürdürülebilir materyallerle buluşarak bu senenin iç mekan tasarımlarına damgasını vuracak.

8. Doğayı Eve Taşımak

Alışık olmadığımız kadar uzun süre evlere hapsolmak, doğaya verdiğimiz değeri ve ihtiyacı daha iyi anlamamızı sağladı. Yeşilin zihinsel ve fiziksel sağlığımız üzerine olan etkisi malum. Bu nedenle doğaya kaçamadığımız bu süreçte doğayı evlerimize taşımamız kaçınılmaz oldu. 🙂

Bize dış yaşamı hatırlatmak için doğal ve organik malzemelerle dekore edilen evlerde, iç ve dış yaşam birbirine karışacak.

Ev bitkilerinin hiç olmadığı kadar popüler olduğunu görmek için Pinterest ve Instagram’a bakmak yeterli. Üstelik 1970’ler tarzı asılı sarmaşıklardan, rengarenk çiçeklere ve egzotik türlere kadar her zevke uygun bitkiye, online satış kanalları üzerinden ulaşmak mümkün. Birbirinden güzel bitkiler evlerimize sadece canlılık ve renk katmakla kalmıyor, aynı zamanda havamızı temizliyor. 2021 ev dekorasyon trendleri arasında cennet gibi evler görmeye hazır olun!

9. Toprak Tonları

Doğaya dönüş trendi ile birlikte ev dekorasyonuna toprak renkleri hakim olacak. Kahve tonlarına yine doğadan ilham alan; yeşil, pas rengi, koyu kırmızı gibi sıcak ve rahatlatıcı bir renk paleti eşlik ediyor.

10. Eski Püskü Bir Şıklık: Vintage

Bu zamansız trend, soluk zarafeti ile zaman aşımına uğramış bir lüks hissi uyandırıyor. Karakteristik detaylara sahip eskimiş avizeler ve aynalar gibi dekoratif aksesuarlar ile yaşanmışlık hissi veren mobilya ve tekstil ürünleri evlere zarif bir şıklık getiriyor. Dökülmüş boyalar, solmuş kumaşlar gibi kusurlar ise ortamın çekiciliğine katkıda bulunuyor.

Güçlü renkler, favori parçalar ve eski eşyalarla yaratılan uyumlu estetik, tüketim çılgınlığına da bir sınırlama getiriyor. Vintage şıklığının anahtarı ise eski ve yeniyi dengeli bir şekilde karıştırmaktan geçiyor. Bu nedenle sadece sizin için önemli parçaları seçin; zengin kumaşlar ve aydınlatma gibi bir kaç lüks öğe eklemeyi unutmayın.

11. Açık Renk Ahşap

Masif ahşap bu senenin de modası, ancak açık renk versiyonu! İskandinav tarzından ilham alan açık renkli hafif ahşap tasarımlar 2021 ev dekorasyon trendleri arasında yerini alıyor. Ham rengi ve sade estetiği ile açık renk ahşaplar bu yılın “doğallık” temasına gönderme yapıyor. Ahşabı sadece döşeme olarak değil, duvar, mobilya ve aksesuarlarda da göreceğiz.

Eğer henüz tanışmadıysanız, İskandinav Tarzı Dekorasyon Nedir yazımızı okuyarak doğal, sade ve samimi bu stili keşfedebilirsiniz!

12. Koyu Yeşil Duvarlar

Bu sene yeşile olan özlemimiz bitmiyor! 🙂 Evin her bir yanına serpiştirdiğimiz bitkiler yetmiyor duvarlarımızı da yeşile boyuyoruz. Yeşilin koyu tonlarına boyadığımız duvarlar, doğayla olan bağımızı güçlendirmenin yanı sıra evlerimize güçlü ve dramatik bir hava katıyor.

13. Okyanus Tonları

Doğa özlemimiz tabi ki sadece yeşilden ibaret değil! Masmavi denizlere, havuz kenarında rahatlamaya ve sahilde geçirdiğimiz uzun saatlere hasret kaldık. Dolayısıyla huzurun, sükunetin ve rahatlığın rengi olan mavinin tonlarına 2021 ev dekorasyon trendleri arasında ter vermemek olmazdı. Derin mürekkep tonlarından, sığ sulara kadar değişen okyanus tonları, huzur dolu evler yaratmak için mükemmel bir trend olarak karşımıza çıkıyor.

14. El Sanatları

Cottagecore akımı ile birlikte gündeme gelecek olan ‘Arts and Crafts’ trendi; makine ağırlıklı üretimin zarar verici etkilerini tersine çevirmeyi ve el yapımı dekoratif parçaların değerini artırmayı amaçlıyor.

Diğer taraftan ev aktiviteleri ile birlikte artan hobi arayışları, el sanatlarına karşı duyulan ilginin artmasına sebep oldu. Bu da el yapımı aksesuarların popülaritesinin artmasına ve insanları evlerinde kolayca uygulayabilecekleri Kendin yap-DIY projelerine yönlendirdi.

Evinize şıklık ve kalite katacak, birbirinden kolay kendin yap projeleri için ‘El Yapımı Ev Aksesuarları Fikirleri & Yapılışları‘ yazımızı okuyabilirsiniz.

15. Ahşap Duvar Panelleri

Eski zaman kütüphanelerini çağrıştıran ahşap panelli duvarları, bu yıl evlerde göreceğiz. Duvar panellerinin şık ve modern versiyonları, iç mekanlara karakter katmak için harika bir yöntemdir.

16. Yılın Rengi Gri

Ve geldik 2021 yılının rengine! Pantone Color Institute tarafından 2021 yılının rengi ‘Ultimate Gray’ olarak seçildi. Yani bu sene ev dekorasyonuna gri renk hakim olacak. Teknoloji ve modern tasarımlar ile klasik zarafet arasında harika bir geçiş sağlayan nötr gri ile şık mekanlar yaratmaya hazır mısınız?

Umarız, yukarıda paylaştığımız 2021 ev dekorasyon trendleri size ilham vermiştir. Dekorasyon ile ilgili farklı konularda ilham almak için ev dekorasyon fikirleri sayfamızı ziyaret etmeyi unutmayın! 🙂


Yorum Yaz