Dekorasyonda uyumlu renkler ve kumaş desenleri nasıl seçilir? Desenli kumaş ve renk kombinleri nasıl yapılır? Dekoratif desen eşleştirme yöntemleri nelerdir? Tüm bu soruların cevaplarını merak ediyorsanız, işte örneklerle desen karıştırma sanatı…

Dekorasyonda farklı renk ve desenlerdeki kumaşları bir arada kullanmak zor olabilir. Ev dekorasyonu sırasında en sık yapılan hatalardan biri; perdeler, kırlentler, koltuk kılıfları, nevresimler, yatak örtüleri, halı ve kilimler gibi ev tekstili kategorisindeki ürünlerin birbirinden bağımsız beğenilip satın alınmasıdır. Bu durum, farklı desen ve renkteki kumaşların uyumlu şekilde bir araya getirilmesini zorlaştırır. Veya tamamı aynı renkte, sıkıcı ve tekdüze bir görünüm ile sonuçlanır. Bu yazımızda, ‘dekorasyonda desenli kumaş ve renk kombinleri nasıl yapılır’ sorusunu tüm detayları ile örnekler üzerinden cevapladık.

Dekoratif kumaşları renk ve desenlerine göre bir profesyonel gibi eşleştirebilmeniz için bazı tasarım yöntemleri bulunmaktadır. Ev dekorasyonu yaparken, öncelikle birbiri ile uyumlu üç farklı renk, desen ve dokuya sahip kumaşlar seçerek işe başlamalısınız. Bunun için dekorasyon stilinizi yansıtan, beğendiğiniz kumaşlardan örnekler alıp, tüm seçenekleriniz üzerinden farklı desen ve renk kombinasyonu denemeleri yapabilirsiniz.

Kumaş seçimi yaparken, temelde yapmanız gereken şey üç farklı desen seçmek olacaktır. Farklı kumaş desenleri bir arada kullanıldığında tasarıma hareket ve farklılık katar. Bunu yaparken aşırı uyumlu, birbirinin içinde kaybolacak kumaş desenleri seçmemelisiniz. Birbiriyle kesişen ancak birbirine zıt parçalar seçmelisiniz. Bunun için, zihninizdeki kalıpların dışına çıkarak yepyeni şeyler denemeye açık olmanız gerekir.

Kumaşların birbiriyle kesişmesinden kasıt, seçtiğiniz kumaşlar ortak bir özelliğe sahip olmalılar. Bu; renk, stil veya ölçek olabilir. Örneğin, bir arada kullanmak için aşağıdaki özelliklerde üç farklı kumaş deseni seçebiliriz:

  • Çiçekli veya organik desenli bir kumaş
  • Geometrik desenli bir kumaş
  • Bunlardan çok daha küçük veya çok daha büyük ölçekli desene sahip bir kumaş

1. Sevdiğiniz Bir Kumaş Deseni Seçin

İşe en çok beğendiğiniz kumaşı seçerek başlayın. İlk seçtiğiniz kumaş, diğer seçeceğiniz kumaş desenleri için referans olacaktır. Seçeceğiniz renk ve model kişiliğinizi yansıtmalı ve sizi iyi hissettirmelidir.

2. Seçtiğiniz Kumaş Desenleri Organik mi yoksa Geometrik mi?

Öncelikle organik desen ve geometrik desenin ne anlama geldiğini açıklayalım. Hemen hemen tüm kumaş modellerini organik veya geometrik olarak sınıflandırabiliriz.

  • Organik Desenler: Çiçek motifleri veya doğadan ilham alan herhangi bir desen olabilir. Gerçek veya soyut olabilirler. Genellikle eğrisel ve hareketli çizgilere sahip olan organik desenlerde, modelin kendini tekrar ettiği yeri görmek zordur.
  • Geometrik Desenler: Net ve tekrar eden çizgilere sahip, kontrast desenlerdir. En çok bilinen geometrik desenler; çizgili, puantiyeli, ekoseli ve baklava dilimli olanlardır. Ancak çok daha ilginç ve karmaşık geometrik desenler bulabilmek de mümkündür.

Eğer ilk kumaş deseni tercihiniz organik ise seçeceğiniz ikinci kumaş onu dengeleyecek geometrik desenli bir kumaş olmalıdır. Veya tam tersi; ilk tercihiniz geometrik desenli bir kumaş ise ikinci tercihinizde doğadan ilham alan organik bir desen seçmelisiniz.

Bu yöntemle bir örnek yapalım:

Öncelikle, oturma odamızda kullanmak için bu eğlenceli kumaş motifini seçmiş olalım. Bu, çiçek ve hayvan figürlerine sahip, rengarenk ve organik desenli bir kumaş olduğu için ikincisinde geometrik desenli bir kumaş seçeceğiz.

3. Kumaş Desenleri İçerisindeki Baskın Renge Karar Verin

İlk tercih ettiğiniz kumaş deseni içerisinde hangi rengi vurgulamak istiyorsunuz? İkinci seçeceğiniz kumaşta da bu rengi kullanmalısınız. Bu, düz renkli veya aşağıdaki gibi geometrik desenli bir kumaş olabilir.

Örneğimize geri dönecek olursak:

Koyu yeşili baskın renk olarak kullanalım. Ve yukarıdaki uzak doğu esintili motif ile uyumlu, geometrik bir desen seçelim.

4. Ölçek Çalışması Yapın

Büyük desenli kumaşlar, en çok perdeler ve nevresimler gibi büyük ebatlı parçalara yakışır. Küçük motifli kumaşlar ise kırlentler, abajurlar gibi küçük ebatlı nesnelerde daha iyi görünür. Yani küçük parçaları kaplamak için küçük desenli kumaşlar, büyük parçaları kaplamak için ise büyük desenli kumaşlar tercih etmelisiniz.

Ancak, elbette ki bu değişmez bir kural değildir. Herhangi bir tasarım yaparken kuralları biraz kırmaktan korkmayın ki kendi özgün tasarımınızı elde edebilesiniz. İsterseniz büyük desenli bir kumaşı da kırlentlerinizde kullanabilirsiniz.

Ölçek konusunda esas dikkat etmeniz gereken şey, üçüncü deseni seçerken ilk iki desenin zıttı ölçekte bir desen tercih etmeniz. Yani, ilk iki deseniniz orta veya büyük ölçekli ise üçüncü deseniniz küçük ölçekli olmalıdır. Veya ilk iki tercihiniz küçük desenli ise üçüncüsü büyük desenli bir kumaş olmalıdır. Ayrıca, üçüncü deseniniz için diğerlerinden farklı bir renk kullanmalısınız.

Örneğimiz üzerinden deneme yapalım:

İlk iki desenimiz büyük ölçekli olduğundan dolayı üçüncü kumaşımız için küçük ölçekli bir desen tercih ediyoruz. Bu defa ilk desenimiz içerisinde de yer alan siyah beyaz renklerinde bir örnek kullanalım. Böylece, baskın desen ve renklerdeki diğer kumaşları, daha sakin bir kumaş deseni tercih ederek dengelemiş oluyoruz. Burada dikkat etmeniz gereken şey, bu üç desenin stil olarak birbiri ile uyumudur.

Bu yöntem ile farklı desenlerde kumaşları bir arada kullanmak artık çok daha kolay, değil mi? Artık siz de dekorasyon dergilerindeki örnekler gibi farklı kumaş katmanları oluşturarak, uyumlu ve yaratıcı görünümler elde edebilirsiniz!

Farklı desen ve renklerin bir arada kullanıldığı iç mekan tasarımlarından hoşlanıyorsanız, bohem dekorasyon tarzı tam size göre! Bohem tarz hakkında bilgi almak için “Bohem Tarz Ev Dekorasyonu Rehberi” yazımızı okuyabilirsiniz.

Desenli Kumaş ve Renk Kombinleri Örnekleri








Peki, sizin favori desen üçlünüz hangisi? Bu yöntemi kullanarak yaptığınız desenli kumaş ve renk kombinleri varsa, lütfen yorumlarda bizimle de paylaşın. Dünyanın en ünlü dekorasyon stillerini keşfetmek için ev dekorasyon tarzları yazımızı okumayı; farklı konularda ilham almak için dekorasyon ve ev dekorasyonu sayfalarımızı ziyaret etmeyi unutmayın! 


Yorum Yaz