Mutfaklar en çabuk dağılan ve düzenlemek için en çok vakit ayırdığımız mekanlardır. İçerisinde pek çok eşya ve yiyecek depoladığımız mutfakların sürekli dağılması çok normaldir. Bu yazımızda, alandan tasarruf sağlayarak daha düzenli bir mutfağa sahip olmanızı sağlayacak mutfak düzenleme fikirleri ve mutfak düzenleyici örnekleri paylaştık.

İster küçük bir mutfağa sahip olun ister büyük mutfak dolaplarına, doğru depolama teknikleri ile organize edilmiş bir mutfak yaşam konforunuzu düşündüğünüzden çok daha fazla artıracaktır. Mutfak gereçleri, yiyecekler, konserveler, yemek takımları, pişirme gereçleri gibi her gün kullandığımız saymakla bitmez bir çok şeyi mutfak içerisinde düzenli ve hijyenik bir şekilde muhafaza etmemiz gerekir. Bir takım mutfak düzenleyici aparatlar kullanarak daha verimli ve fonksiyonel mutfaklara sahip olabilirsiniz.

Önereceğimiz mutfak organizatörlerinden bazılarını zaten kullanıyor olabilirsiniz, ancak henüz keşfetmediğiniz bazı mutfak düzenleyiciler mutfağınızı çok daha kullanışlı hale getirebilir. İşte, hayat kurtaran mutfak düzenleme fikirleri

Mutfak Düzenleme Fikirleri 2024

1. Mutfak Dolabı ve Çekmece İçi Düzenleyici:

Dolap ve çekmece içlerinde kullanacağınız ek düzenleyiciler, alanınızı olabildiğince verimli bir şekilde kullanmanıza yardımcı olur. Ayrıca mutfağınızdaki çekmece ve dolapları bölmelere ayırarak kullandığınızda, her eşyanın yeri belli olur ve karışıklık sorunu ortadan kalkar. Böylece yemek hazırlarken sürekli bir şeyleri aramak zorunda kalmazsınız.

Mutfak organizatörleri satın almadan önce iç hacim ölçülerinizi not edip, hangi alanı ne amaçla kullanacağınıza önceden karar verin…

Kısacası çekmece ve dolap organizatörleri hayatınızı kolaylaştırır. Yalnızca, mutfak organizatörleri satın almadan önce iç hacim ölçülerinizi not edip, hangi alanı ne amaçla kullanacağınıza önceden karar vermelisiniz. İşte mutfağınız için en kullanışlı çekmece ve dolap içi düzenleyiciler:

2. Çok Seviyeli Depolama Rafları:

Çok seviyeli mutfak rafları; baharatlık, sosluk ve konservelere kolay erişim sağlar.  Yığınları düzenlemek ve dolap raflarınızda daha fazla yer açmak için de idealdir. Daha fazla raf alanı açmak için çok seviyeli depolama raflarını mutfak dolaplarınızda veya tezgah üstünüzde kullanabilirsiniz. İşte piyasada kolaylıkla bulabileceğiniz çok seviyeli raf alternatifleri:

3. Cam Saklama Kavanozları:

Gıdaları saklamak için plastik ve alüminyum kaplara göre çok daha modern ve sağlıklı olan malzeme seçeneği cam kavanozlardır. Cam kaplar plastik kaplar gibi yiyeceklere toksin aktarmaz ve yiyeceklerin daha uzun süre taze kalmasına yardımcı olur. Ayrıca aradığınızı daha kolay bulmanızı ve içerisindeki yiyecek miktarını takip etmenizi kolaylaştırır. Fonksiyonel olmasının yanı sıra mutfağınıza zarafet ve şıklık katar.

Hemen her ebatta bulabileceğiniz kapaklı cam kavanozlar içerisine makarnaları, bakliyatları, şeker ve un gibi kuru pişirme malzemelerini, kahve ve kurabiyeleri koyabilirsiniz. Böylece gıdalarınızı güvenli, kullanışlı ve şık bir şekilde tezgah üstünde veya raflarınızda saklamış olursunuz.

4. Mutfak Sepetleri:

Sepetleri evinizin hemen her alanında birçok farklı ürünü saklamak için kullanabilirsiniz. Örneğin; çocuğunuzun oyuncaklarını, yedek peçete ve kağıt ürünlerini, açılmamış kuru gıda paketlerini saklayabilirsiniz. Sepetler, mutfak eşyalarını ve gıdaları gruplayarak düzenli bir şekilde saklamanıza;  ihtiyaç duyduğunuzda etiketlerine göre kolaylıkla çıkarıp fonksiyonel bir şekilde kullanmanıza yardımcı olur. Üstelik görsel olarak her stile uygun ve çok şık sepet çeşitleri bulabilirsiniz. Fakat sepetlerin yan yana sığacağından emin olmak için alışverişe çıkmadan önce raf ölçülerinizi almayı unutmayın. Sepet alternatifleri için favorilerimiz:

5. Mutfak Organizasyonu İçin Etiketler:

Bir dolabı düzenledikten birkaç ay sonra hemen yeniden karışması çoğumuzun yaşadığı bir problem. Sürekli meşgulüz ve kullandığımız eşyaları çoğu zaman aynı şekilde yerine koymuyoruz. Biz koysak bile evde düzeni bozan birileri olabiliyor. Dolayısıyla, bu tür tanımsız alanların zaman içerisinde dağılması çok normal bir durum. Eğer her bir raf, teneke kutu ve sepet için etiketler oluşturursak, dağınıklık sorununun büyük oranda önüne geçebiliriz. Bunun için basit bir şekilde kendi yaratıcı etiketlerinizi tasarlayabilirsiniz.

6. Kapı Arkası Delikli Pano:

Küçük bir mutfağa mı sahipsiniz? Kapı arkasındaki duvara veya mutfak dolaplarının boşta kalan yan yüzeylerine delikli pano asmaya ne dersiniz? Mutfaklarda görmeye çok alışık olmadığımız delikli
metal panolar, mutfağınıza modern ve endüstriyel bir görünüm katacaktır. İstediğiniz gibi düzenleyebileceğiniz bu esnek işlevli panolar; pişirme kaşıkları, yassı tencere ve tavalar için ideal bir asma yüzeyi oluşturur. Raf kullanımı için elverişli olmayan yüzeylerde delikli panolar kullanmak, mutfağınız için oldukça fonksiyonel bir çözüm olabilir.

7. Askı Borusu ve Kancalar:

Mutfaklarda oldukça sık kullanılan bu aparatlara henüz sahip değilseniz, biran önce mutfağınıza dahil etmenizi tavsiye ederiz. Zira sık kullandığınız eşyaları bu şekilde asarak, sadece çekmecelerden tasarruf etmiş olmayacaksınız, aynı zamanda servis kaşıkları ve baharatlıklar da her zaman elinizin altında olacak. Bu paslanmaz çelik boruları tezgahın arka duvarında veya dolap yanlarında kullanarak darmadağınık bir mutfak çekmecesinden kurtulabilirsiniz.

8. Kullanışlı Mutfak Rafları:

Mutfakta sürekli kullandığınız kevgir, tencere, tava, mutfak eşyaları, kupalar veya herhangi bir şey için mutfağınıza raflar ekleyebilirsiniz. Unutmayın açık raflar size kapalı dolaplardan daha esnek kullanım alanları sağlar. Üstelik görünüm olarak da daha modern ve stil sahibi dururlar.

9. Mıknatıslı Bıçak Tutucu:

Diğer bir havalı mutfak aparatı olan mıknatıslı bıçak tutucular, yemek hazırlığınız sırasında size büyük konfor sağlayacak. Böylece hem kullanacağınız bıçağı güvenli bir şekilde seçebilecek, hem de gene çekmece alanından tasarruf sağlayacaksınız. Kendinizi mutfakta bir şef gibi hissetmeniz ise cabası! 🙂

10. Mutfak Düzenleyici Dosyalık:

Dolap kapaklarınızın iç kısmına monte edeceğiniz basit bir metal dosyalık ile folyo ve buzdolabı poşetlerini, hatta kesme tahtası ve nihaleleri saklayabilirsiniz. Veya piyasadaki çeşitli dolap kapağı askılarını kullanarak temizlik malzemelerinizi de dolap kapaklarında tutabilirsiniz. Sonuçta bu alanları neden değerlendirmeyelim değil mi? Bundan sonra kırtasiyelerdeki ofis ürünlerine daha farklı bir gözle bakmanızı tavsiye ederiz. 😉

Mutfak Düzenleme Fikirleri Bonus:

Mutfak Düzenleyici - Mutfak Organizatörleri - Mutfak Düzenleme - Tezgah Arası Kullanımı
Mutfak Düzenleyici - Mutfak Organizatörleri - Mutfak Düzenleme - Tezgah Arası Kullanımı
Mutfak Düzenleyici – Tezgah Arası Kullanımı

Mutfaklarda depolama alanı olarak, kullanmayı en son düşündüğümüz alan tezgah aralarıdır. Aslında tezgah araları için de bir çok kullanım alternatifi bulunur. Örneğin, arka tarafa küçük raflar ekleyebilir veya dolap altına mıknatıs yapıştırarak baharat kavanozlarını burada saklayabilirsiniz. Ayrıca havlu kağıt veya kupaları asabileceğiniz dolap altı askılarını da kullanabilirsiniz.

Peki, sizin mutfağınızda kullandığınız yöntemler neler? Bu listede olması gerektiğini düşündüğünüz başka mutfak düzenleme fikirleri var mı? Kendi kullandığınız diğer mutfak düzenleyici ve organizatörleri lütfen yorumlarda bizimle de paylaşın. 🙂


2 Yorum

Yorum Yaz