Geleneksel bir yapı malzemesi olan tuğla ile modern ve sıra dışı bir dış cephe oluşturmak zor görünebilir. Ancak çeşitli doku, renk ve şekillere sahip olan tuğlalar, müşterilerin gelişen ihtiyaçları ve teknolojik imkanlar doğrultusunda farklı bir bakış açısıyla ele alınırsa, aşağıdaki gibi oldukça modern ve yenilikçi tasarımlar elde edilebilir.

Antik kökenlerine rağmen çok yönlü yapı malzemesi olan tuğla, aşağıdaki yeni ve yaratıcı dış cephe kullanımları ile yeniden anlam kazanmıştır. Çevrelerindeki manzaraların renklerinden, hareketlerinden ve dokularından ilham alınarak tasarlanan bu mimari projeler, tuğlanın tarihi geçmişine saygı duyup bağ kurarak modern bir estetik elde etmeyi başarmıştır.

Bu yazıda tuğla malzemenin, uygun fiyatlı konutlardan, topluluk merkezlerine ve geleneksel kilise kulelerine kadar, yapı tipolojisinden bağımsız olarak, yeni ve farklı şekillerde kullanıldığı 8 tuğla dış cephe örneğini paylaştık. Bu projeler, malzemenin olanaklarından en iyi şekilde faydalanıldığı takdirde, nasıl ikonik yapılar yapılabileceğini bizlere kanıtlıyor. Mies van der Rohe ‘nin de dediği gibi:

İki taşı dikkatlice bir araya getirdiğinizde mimari başlar.

Ludwig Mies van der Rohe

Tuğla Dış Cephe Örnekleri

1. Woof Shadow, Tahran, İran

Tachra tasarım tarafından yapılan Woof Shadow, Tahran’da orta sınıf bir alanda yer alan 5 kat ve 10 daireden oluşan bir konut projesidir. Projede, arazi değerinin önemi göz önüne alınarak balkon sayısı azaltılmış ve hareketli bir dış cephe tasarımı yapılmıştır. Binanın origamiden ilham alınarak yapılan cephe tasarımında, iki boyutlu tuğla duvar üzerinde kıvrımlar oluşturulup, yer yer gölgeliğe dönüşen üç boyutlu bir yüzey oluşturulmuştur. Cephe bileşiminin ana malzemesi olarak kullanılan tuğla ile hem maliyet düşürülmüş hem de geleneksel bir doku elde edilmiştir. Ayrıca, üst üste gelen tuğla katmanları ile yapı içerisinde ışık ve gölge etkisi yaratılmıştır.

2. Chi She, Şangay, Çin

Archi-Union Architects tarafından tasarlanan yapı, Chi She sanatçı grubu için yapılan bir sergi alanıdır. Şangay’da Xuhui bölgesinde yer alan yapı, eski bir binadan kurtarılan geri dönüştürülmüş gri-yeşil tuğlalarla inşa edilmiştir. Hem geleneksel hem de çağdaş unsurlar kullanılarak tasarlanan Chi She sergi alanında, gelişmiş dijital üretim teknolojisi ile sıra dışı bir dış cephe elde edilmiştir. Böylece, eskimiş tuğlalara yeni çağın gerekliliklerini karşılayacak şekilde yeniden hayat verilmiştir.

3. The Sky Above Asnières-sur-Seine, Fransa

Asnières-sur-Seine’deki bu konut kompleksi, 5 + 1AA Mimarlık Ajansı Alfonso Femia Gianluca Peluffo tarafından iki yıl süren bir çalışma sunucu yapılmıştır. Proje, Grand Paris Hattı için açılan büyük tren istasyonu nedeniyle tüm şehir için temel öneme sahip bir konumda bulunmaktadır. İkizkenar yamuk şeklindeki bir arsa üzerinde yer alan bu proje, uygun fiyatlı 144 daire, 39 sosyal konut birimi ve 360 metrekare ticari alandan oluşmaktadır. Farklı bloklar, birleşimi ve kentsel çeşitliliği vurgulayan dış cephelere sahiptir. Zıt renklerde birbirine kenetlenmiş tuğla dizilimleri ile bu toplu konut projesi, tekdüzeliği engelleyerek bulunduğu ortama görsel çeşitlilik katmaktadır.

4. Güney Asya İnsan Hakları Dokümantasyon Merkezi,  Delhi, Hindistan

Anagram Architects, tuğlaları dönebilir modüller olarak kullanarak hem gürültüyü azaltan hem de yoğun Hint güneşine karşı gölge sağlayan, doğal havalandırmaya sahip bir dış cephe elde etmiştir. Sınırlı bütçeye sahip proje sahipleri için tasarlanan tuğla dizilimi, oldukça düşük maliyetle bu karmaşık ve sıra dışı cephenin tasarlanmasını sağlamıştır.

5. Mulberry Evi, New York City, Birleşik Devletler

Shop Architect tarafından tasarlanan bu yapı Manhattan’ın şık NoLite semtinde bir sokak köşesinde yer almaktadır. Siyah tuğlaların zarif bir şekilde bir araya getirilmesi ile yüzeyde oluşan ışık ve gölge binanın dış cephesinde çarpıcı bir mimari estetik yaratmaktadır. Bu açılı yüzeyler taşıyıcı özellik taşımak yerine bölgenin tarihi tuğla cephelerine gönderme yapan çağdaş bir dış cephe örneği oluşturmaktadır.

6. Westvleteren Toplum Merkezi, Poperinge, Belçika

Birçok yenileme ve genişletme projesinde, eski ve yeni yapının birleşim yerlerindeki doku ve tuğlaların rengini eşleştirmek için oldukça zaman ve emek harcanır. Atelier Tom Vanhee kalıpları yıkarak, Belçika’daki bu toplum merkezi için apayrı bir yöntem izlemiştir. Uzun yıllar boyunca değişim yaşamış bu bina üzerindeki izleri gizlemek yerine sergileyerek, zıt tuğlalarla yapılan ekleme ve çıkarmaları daha da öne çıkarmıştır. Böylece farklı renklerdeki tuğlaları bir araya getirerek, toplum için bir buluşma noktası olan yapının işlevini vurgulayan birleştirici bir cephe elde edilmiştir.

7. Nieuw Bergen Simgesi, Nieuw-Bergen, Hollanda

Kilise kuleleri, küçük köylerin tanımlanmasında oldukça önemli olan simge yapılardır. Böyle bir simge noktasına sahip olmayan Nieuw-Bergen, bu ihtiyacını köy yenileme planının bir parçası olarak ilk sıraya taşıdı. Böylece Monadnock tarafından, ortak alanın tam merkezinde bir halk kulesi tasarlandı. Bu dekoratif yapı, doğal kırmızı ve açık yeşil tonlarda kontrast tuğlalar ile oluşturulmuş bir desene sahiptir.

8. Piksel Evi, Tanhyeon-myeon, Güney Kore

Slade Architecture tarafından genç bir aile için tasarlanmış olan Kore evi, tuğlanın modüler bir unsur olarak çok yönlü kullanabileceğini kanıtlayarak, dijital çağda mimarlığın akışkan karmaşıklığına değinmektedir. Her bir tuğlayı bir piksel olarak tanımlayan firma, pikselleri düzgün bir şekilde kullanarak pürüzsüz görünümlü bir ev elde etmeyi amaçlamıştır. Sonuç olarak 9,675 piksel(tuğla) bir ev elde edilmiştir.


Yorum Yaz