Çin Halk Cumhuriyeti 2019 yılı itibari ile yaklaşık 1.4 milyar nüfus ve yıllık ortalama 12 trilyon dolarlık iş hacmiyle dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Dünya fuar takvimi incelendiğinde katılımcı & fuar sayısı,  fuar merkezi büyüklüğü ve en önemlisi gerçekleşen ticaret hacmi temelinde Çin tartışmasız dünyanın fuar başkentidir. Çin fuarı dendiğinde ise Nisan ve Ekim aylarında yıl da iki dönem gerçekleştirilen Kanton Fuarı (Canton Fuarı) ve NECC de gerçekleştirilen Şangay Fuarları en büyük Çin fuarı olarak sayılabilir.

Bu yazımızda ithalat ve İhracat anlamında Türkiye’den en çok ziyaretçi çeken fuar olan Kanton Fuarı hakkında temel bilgilendirme yapıp, Çin’e gerçekleştireceğiniz seyahatleriniz için bazı yararlı ipuçları paylaşacağız.

Kanton Fuarı

1957 yılından beri gerçekleştirilen, ülkemizde Kanton Fuarı, Canton Fuarı veya Çin Fuarı olarak bilinen bu fuarın orijinal adı Guangzhou İthalat ve İhracat fuarıdır.  (China Import & Export Fair.) Dünya ticaretinin en önemli fuarlarından biri olan Kanton Fuarı, Çin’in doğusunda yer alan Guangzhou şehrinde “Guangzhou International Convention and Exhibition Center” isimli fuar merkezinde yapılmaktadır. Şehir, Hong Kong’ a yaklaşık iki saatlik tren mesafesinde olduğundan fuara gelmek isteyenler ya direk olarak Guangzhou hava alanına uçabilirler, ya da Hong Kong üzerinden şehre ulaşabilirler.

Kanton fuar merkezi 1.185.000 m2 lik fuar sergi alanı ile dünyanın en büyük beşinci fuar merkezidir. Alanın büyüklüğünün aklınızda şekillenebilmesi için, ülkemizin en büyük fuar ve kongre merkezi olan TÜYAP’ın yaklaşık 145.000 m2 lik bir alana sahip olduğunu hatırlatmak isterim. 2019 bahar dönemi istatistiklerine göre 30 milyar dolarlık iş hacminin döndüğü, 60.000 firmanın ürünlerini tanıttığı fuarın, sadece Çin dışından yaklaşık 200.000 ziyaretçisi bulunmaktadır. Fuar her dönem için yaklaşık 500.000 ziyaretçi ile dünya ticareti için çok önemli bir buluşma noktasıdır.

Kanton Fuarı Ne Zaman?

Kanton Fuarı; bahar ve sonbahar dönemi olmak üzere yılda iki kere gerçekleştirilir, fuarın her dönemi üç fazdan oluşmaktadır. Bahar dönemi; Nisan ortasında başlayıp, Mayıs ilk haftasından bitmektedir. Son bahar dönemi ise Ekim ortasında başlayıp Kasım ilk haftasında bitmektedir. Her faz beş gün sürmekte olup, fazlar arasında dörder günlük boşluklar vardır. Eğer fuarın her üç dönemini de ziyaret etmek istiyorsanız, ara boşlukları fabrika ziyaretleri ile değerlendirmenizi tavsiye ederim.

Hangi dönemde gitmek gerekir diye sorarsanız, o sizin fuarı ziyaret etme amacınıza göre değişir diyebilirim. Çünkü mevsimsel olarak her iki döneminde benzer olduğunu söyleyebiliriz. Ama yeni yıl kataloğunuza ürünler katmak istiyorsanız, Ekim dönemi çok geç olabilir.  Fuar sonrası yazışmalar ve ürünlerin üretimi vb. konularda gecikme yaşanması ihtimalini dikkate almak gerekebilir.

Bu arada dönemden bağımsız olarak her üç fazda, farklı sektörlerden firmaları görme şansınız mevcuttur. İlgilendiğiniz ürünlere göre planlama yapmanız çok önemlidir. Faz bazında sektörel katılımcı detayını  aşağıda bulabilirsiniz. Bahar veya sonbahar döneminde aynı faz dağılımı mevcuttur;

  1. Faz Sektörleri / Ürünleri: Makine, Hırdavat, Yapı ve Dekorasyon, Aydınlatma Ekipmanları, Banyo ve Tuvalet Ekipmanları, Otomotiv, Bisiklet, Motosiklet, Kimyasal Ürünler, Elektronik Ürünler, Bilgisayar Ürünleri, Ev Elektrik Ürünleri vb.
  2. Faz Sektörleri / Ürünleri: Bahçe Ürünleri,Mobilya, Dekoratif Ürünler, Mutfak Ürünleri, Zücaciye, Seramik ve Cam Ürünler, Oyuncak, Hediyelik Eşya, Saat, Optik, Promosyon Ürünleri, Sağlık ve Kişisel Bakım vb.
  3. Faz Sektörleri / Ürünleri: Tekstil Hammadde, Erkek – Bayan – Çocuk Giyim, Kürk – Deri, Ev Tekstili, Ayakkabı, Çanta, Moda Aksesuarları, Zemin – Duvar Halıları, Ofis Ekipmanları, Medikal Ekipmanlar, Spor Malzemeleri, Gıda Endüstrisi vb.

Fuar Merkezine Nasıl Gidilir?

Kanton Fuarı zamanında neredeyse tüm otellerin fuara servis hizmeti vardır. Oteline göre değişmekle beraber her otel sabah ve akşam yarım saat arayla en az üç servis hizmeti vermektedir.  Burada dikkat edilmesi gereken nokta; servis aracının üzerindeki otel adını, plakasını ve indirdiği yeri not almak veya fotoğraflamaktır. Çünkü fuar bitiş saati servis alanlarında çok fazla sayıda araç ve insan bulunmaktadır. Otelinize dönmek için önce haritadan indiğiniz yeri bulmalı ve sonrasında üzerinde otelinizin adını yazan doğru otobüse binmek zorundasınız. Aşağıdaki haritada “Hotel Bus” işaretleri otobüs park yerlerini ifade etmektedir.

Eğer otel servisini kaçırdıysanız taksi kullanmakta iyi bir alternatif. Yalnız şoföre fuar alanının Çince adını veya resmini göstermeniz gerekmektedir. Çünkü Çin’de taksi şoförlerinin çoğu İngilizce konuşamıyor ve gideceğiniz yerin ismini sadece Çin alfabesi ile anlayabiliyor. Çin’de ulaşım ve genel hayat hakkında detaylı bilgi için tıklayınız. Ancak siz siz olun dönüşte mutlaka otel servisinize yetişmeye çalışın. Çünkü, fuar dönüşü taksi bulmak çok büyük bir problem. Fuar alanında sadece iki büyük taksi durağı mevcut ve çok uzun kuyruklarla karşılaşmanız büyük olasılık. Fuar çıkışında yol üstünden taksi çevirmek için boşuna zaman harcamayın, her yerde polis var ve büyük olasılık ile sadece zaman kaybedeceksiniz. O yüzden siz taksi kuyruğunu görüp kaçmayın, çünkü sıra oldukça hızlı ilerliyor. 🙂

Not: Fuar genellikle 09:30 – 18:00 saatleri arasında açıktır. Gittiğiniz dönem için saatleri tekrar kontrol etmenizi öneririm.

Kanton Fuarı Nasıl Gezilmeli?

Eğer fuara ilk defa gidiyorsanız ve giriş kartınız yok ise kapıda kayıt olup giriş kartlarınızı almanız gerekiyor. 12 adet girişi olan fuar alanı oldukça büyük olup A-B-C olmak üzere üç binadan oluşmaktadır.  Haritada “Overseas Buyers’ Registration” adlı yeşil ikonun bulunduğu 3,7 ve 12 numaralı kapılardan giriş yapmanız işinizi kolaylaştıracaktır.

Kartınızı okutup fuar alanına girdikten sonra ilk yapmanız gereken şey ise bir fuar haritası edinmek olmalı. Fuar alanına girdiğinizde karşınıza çıkan insan kalabalığı, birbirine benzeyen binalar, salon giriş rakamları vb. şeyler sizi korkutmasın. Sakin bir şekilde fuar alanına nereden girdiğinizi, otobüsünüz nerede olduğunu haritanızda işaretleyin ve daha sonra işaretlediğiniz fuar haritanızın fotoğrafını çekip telefonunuza kaydetmeyi unutmayın.

Bazı salonlar arası oldukça uzak olduğundan fuar içerisinde göreceğiniz ufak elektrikli arabaları kullanmanızı önemle tavsiye ederim. Ne olacak yürürüz demeyin, gerekirse sıra bekleyin ve ilk günden itibaren kullanmayı tercih edin. Fuarın ilerleyen günlerinde ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız. 🙂

Buraya kadar anlattıklarımız işin teori kısmıydı. Asıl önemli nokta ise işte burada başlıyor. Nasıl çok başarılı bir fuar dönemi geçirebilirim? Yazının bu kısmında Kanton fuarı özelinde bilgiler vererek, genel fuar ziyaret sistematiği hakkında önemli ipuçları vermeye çalıştım;

Kanton Fuarı Öncesi Hazırlık:

Öncelikle “fuarı neden ziyaret ediyorum?” sorusuna objektif olarak cevap verin ve katılım hedeflerinizi at alta yazın. Örnek;

  1. Mevcut tedarikçilerimi ziyaret edip ilişkileri güçlendirmek,
  2. “X” ürünü için yeni tedarikçi bulmak,
  3. Ürün gamında olmayan farklı iş kollarına girmek,
  4. ….

Daha sonra yazdığınız her hedef ile ilgili yapmanız gereken ön çalışmalar var ise bunları gözden geçirin. Mevcut tedarikçilerinizi ziyaret etmek istiyorsanız, önceden yazışarak ilgili firmaların fuara katıldığından emin olun ve stant numaralarını listeleyin. ( 14F 5 – A firması gibi ) Eğer önemli bir toplantı yapacaksanız mutlaka bugüne kadar yaptığınız iş ile ilgili raporlarınız yanınızda olsun. Problemleriniz, yeni siparişleriniz vs olacak ise gerekli tüm ön hazırlıkları yapın. Çünkü eğer işinizi fuarda halletmek istiyorsanız çok fazla zaman kaybetmemeniz ve kendinizi çok net ifade etmeniz gerekmektedir.

Diyelim ki “x” ürünü için yeni bir tedarikçi bulacaksanız, mevcut tedarikçiden aldığınız ürünün teknik olarak hangi değerlere sahip olduğundan %100 emin olun ve elinizde mutlaka alış fiyatlarınız olsun. Çünkü oraya gittiğinizde “x” ürünü için onlarca tedarikçi ile tanışma şansınız olacaktır ve hedef odaklı bir görüşme yapıp zaman kaybetmeden gerekli cevapları almak sizin için yararlı olacaktır.

Ya da 3. örnekte olduğu için farklı iş kollarına girmek istiyorsunuz. İşte bu çok iyi çalışılması gereken bir konu; eğer ön çalışma yapamadan ve hedef ürününüzü netleştirmeden dolaşmaya başlarsanız işte en büyük risk burada. Çünkü 60.000 firmanın boy gösterdiği bir fuarda o da olur bu da olur diye gezerseniz maalesef işinizi sadece şansa bırakmış olursunuz.

Fuarı Gezme Şekli:

Öncelikle şunu söylemek isterim ki tüm stantlarda sadece firma isimlerini okuyarak hızlı bir tur yapmak isteseniz bile 60.000 firmayı beş gün içerisinde gezme şansınız yok. O yüzden ilk defa fuara gidiyorsanız çok akıllı ve stratejik şekilde fuarı gezmeniz gerekmektedir. 16 salon olduğunu ve her salonun kendi içinde yatayda ve dikeyde bölümlerden oluştuğunu unutmayınız. Bu sebepten dolayı öncelikli gezilecekler listenizi oluşturun ve bu listeyi mutlaka bina ve salon bazlı sıralayın. Gün içerisinde gördüğünüz ve mutlaka ziyaret etmem gerekli diye gördüğünüz stantlar var ise not alıp ileri ki günlerdeki planlarınıza ekleyin.  Verim almak ve az yorulmak istiyorsanız asla oradan oraya atlayarak fuar gezmemeye özen gösterin. 

Çoğu firma, sizin ile görüştüğünde potansiyel müşteri olduğunuzu anlarlarsa, sizi fabrika ziyaretine davet edeceklerdir. İleride çalışmayı planladığınız firmaların fabrikaları yakın ise boş zamanınızda ziyaret etmenizi tavsiye ederim. Çünkü tekrar Çin’e gelip fabrika ziyareti yapacak zamanınız olmayabilir. Seyahatinizi bu anlamda planlamanız sizin için faydalı olacaktır.

Bazı Önemli Noktalar:

  • Herkes sizden kart isteyecektir, yanınızda yeterince kartvizit bulundurun. Kartvizitinizde yazan e-mail adresiniz konusunda dikkatli olun. Çünkü fuar dönüşü her kartvizit verdiğiniz firmadan hiç bitmeyen mailler gelmeye başlayacaktır.
  • Katalog ve CD toplama işi sizin tercihinize kalmış. İlk defa gidiyorsanız çok fazla sayıda katalog toplamanız olasıdır. Akşam otele döndüğünüzde mutlaka katalog ayıklaması işine giriniz. Gerekli ise sadece kartvizitleri arşivlemeniz bile yeterli olacaktır. Ancak kartvizit üzerine notlar almayı unutmayın. Tabi teknoloji kullanarak akıllı telefonlar üzerinde fotoğraf arşivi ve not sistemi de verimli olabilir.
  • Fuarda stantlarda görevli personellerin İngilizce seviyesi oldukça vasattır. İhracat Müdürü vb. İngilizcesi iyi olan kişilerle konuşmaya çalışın. Yoksa belirli süre sonra kendi İngilizcenizi sorgulamaya başlayabilirsiniz. 🙂
  • Sizle fotoğraf çektirmek isteyebilirler, şaşırmayın. 🙂 Onlar için oldukça normal bir durum, bazı firmalar ileride müşterileri hatırlamak için bu fotoğrafları arşivliyor.
  • Numune almak için çok çaba saf etmeyin. Ancak eğer mevcutta tedarikçi iseniz ve önceden yazıştıysanız fuar için numune getirebilirler. Aksi durumda numune verme konusunda kapalılar.
  • Öğle yemekleri için yanınızda ufak atıştırmalıklar bulundurmanızı tavsiye ederim. Çünkü öğlenleri tüm restoranlar veya fastfood zincirleri aşırı kalabalık oluyor. Eğer Uzakdoğu yemeklerini sevmiyorsanız öğlen fuar alanını saran Çin yemeği kokusuna hazırlıklı olun derim. 🙂
  • Binalar arası elektrikli araçları kullanmaya çalışın.
  • Düzenli aralıklarla mola vermeyi ihmal etmeyin ve bol sıvı tüketin.
  • Ayak sağlığınız çok önemli, mutlaka rahat bir ayakkabı tercihinde bulunun.
  • Kredi kartı fuar içerisindeki büyük restoranlarda geçerli, ancak para bozdurma ihtiyacınız olursa fuar alanı içinde Bank of China’dan pasaportunuz ile bu işlemi yapabilirsiniz.
  • Firmalar fuar esnasında genellikle yüksek fiyatlar vermektedir. E-mail ortamında fiyatları konfirme etmeyi unutmayın.

Fuar Dönüşü:

Özellikle tavsiyem her akşam fuar sonrasında günün özetini çıkarıp ilgili notları almanız yönündedir. Çünkü her gün yüzlerce firma ile konuştuktan sonra firmaları, isimleri veya konuları karıştırmanız olası. Eğer bu şekilde bir sistemle ilerlerseniz, ofise döndüğünüzde çok daha kısa sürede fuar raporu hazırlayabilirsiniz. Fuar ortamında konuşulan şeylerin e-mail ortamında yazılı onayı yok ise hiçbir şey ifade etmediğini tekrar hatırlatmak isterim. Bu sebepten dolayı ilgilendiğiniz firmalar ile en kısa sürede yazışarak süreçlerinizi ilerletebilirsiniz.

Biliyorum oldukça uzun bir yazı oldu ancak umarım sonuna kadar okuyup beğenmişsinizdir. Konu ile ilgili daha fazla sorunuz olur ise yorumlar kısmına notlarınızı iletebilirsiniz.


Yazar

Yorum Yaz