Sadece resme bakmak bile kaşınmanız ve hapşırmanız için yeterli mi? Yalnız değilsiniz! Dünyada milyonlarca kişi polen alerjisi sorunu yaşıyor. Baharda başlayıp yaz ve sonbahar boyunca bitkilerden salınan polenler, bazı bünyelerde alerjik reaksiyonlara neden oluyor. Çiçek, ot ve ağaçlardan salınan toz kadar küçük tanecikli bu polenler; rüzgar, kuş, böcek ve arılar tarafından bitkiden bitkiye dağıtılarak döllenmeyi sağlıyorlar.

Neyse ki, bahar ve yaz aylarında polen alerjisi sorunu yaşamadan, bahçenizde açık havanın tadını çıkarmanın yolları da var. Bahçenize güvenle ekebileceğiniz bu 6 çiçek türünün polenleri alerjiye neden olmuyor. Rengarenk alerji dostu bu çiçeklerin bahçenizde yaratacağı görsel şölene hazır mısınız?

1. Hercai Menekşe

Polen Alerjisi Yapmayan Çiçekler - Bahçeniz için Alerji Yapmayan Çiçekler - Bahçecilik - Hercai Menekşe
Polen Alerjisi Yapmayan Çiçekler – Hercai Menekşe

Hercai menekşeler büyük bir renk yelpazesine sahiptir. Dolayısıyla bahçenize göz alıcı renkler eklemek isterseniz ideal bir tercih olacaktır. Yapışkan ve kalın polenli bir menekşe türü olduğundan dolayı polenleri rüzgar tarafından taşınamaz. Bu çiçekler alerjisi olanların yanı sıra bahçeciliğe yeni başlayanlar için de ideal bir tercihtir. Çevre toleransı oldukça yüksek olan bu menekşe türünün bakımı oldukça kolaydır. Çok yıllıktır, yaz kış yeşil kalır ve neredeyse hiç bakım istemez. Uzun ömürlüdür, yıllar geçtikçe güçlenerek sürmeye devam eder.

2. Begonvil

Polen Alerjisi Yapmayan Çiçekler - Bahçeniz için Alerji Yapmayan Çiçekler - Bahçecilik - Begonvil
Polen Alerjisi Yapmayan Çiçekler – Begonvil

Begonviller bahçenize renk katarken su faturanızı yükseltmezler. Dış mekanlarınıza canlılık katmak için kuraklığa dayanıklı ve alerji dostu çiçekler arıyorsanız, begonviller sizin için doğru tercih olacaktır. Begonvillerin canlı pembe ve turuncu yerleri aslında çiçek değildir. Bitkinin asıl çiçeği bu renkli yapraklar içerisinde bulunur. Gerçek çiçekleri çok küçük olduğundan dolayı, sizi rahatsız etmeyecek miktarda polen üretirler.

3. Lale

Polen Alerjisi Yapmayan Çiçekler - Bahçeniz için Alerji Yapmayan Çiçekler - Bahçecilik - Lale
Polen Alerjisi Yapmayan Çiçekler – Lale

Bahar mevsiminde açan lalelerin, alerjiyi tetikleme olasılığı şaşırtıcı derecede düşüktür. Her lale soğanı içinde az miktarda polen barındırır ve alerjinizde ani bir artışa neden olmaz. Düşük polen sayısından dolayı, bahçenizde rengarenk lalelere yer açabilirsiniz. Ayrıca lale gibi süs bitkilerinin polenleri yapışkan ve ağır olduğundan böcekler tarafından taşınırlar, yani havada yaygın olarak bulunmazlar.

Not: Alerjik yapıya sahip kişilerin, bu bitkiye doğrudan teması alerjik reaksiyona yol açabilir. Tedbir olarak, dikim esnasında eldiven giymenizi tavsiye ederiz.

4. Begonya

Polen Alerjisi Yapmayan Çiçekler - Bahçeniz için Alerji Yapmayan Çiçekler - Bahçecilik - Begonya
Polen Alerjisi Yapmayan Çiçekler – Begonya

Polen alerjiniz ve  güneş almayan bir bahçeniz olduğu için çiçekli bir bahçeye sahip olmanın imkansız olduğunu mu düşünüyorsunuz? Yanılıyorsunuz! Begonyalar tam da size göre çiçekler. Bu alerji dostu çiçeklerin gölgeyi seven birçok çeşidi var. Üstelik begonyalar hemen her renkte çiçek açabilirler. Kırmızı, pembe, sarı, beyaz, turuncu… Bahçenizde bu renklerin herhangi bir kombinasyonunu yapabilirsiniz. Seçtiğiniz begonya türü ne olursa olsun, çok az polen üreten bu çiçekler polen alerjisi olanlar için ideal bir tercihtir. Siz de renk renk begonyalarla bahçenize canlılık ve güzellik katabilirsiniz.

5. Ortanca

Polen Alerjisi Yapmayan Çiçekler - Bahçeniz için Alerji Yapmayan Çiçekler - Bahçecilik - Ortanca
Polen Alerjisi Yapmayan Çiçekler – Ortanca

Bahçenizi yılın büyük kısmında sürecek olan alerji dostu çiçekler ile donatmak istiyorsanız ortancaları deneyin. Bu çiçekler ilkbahardan sonbahara kadar devam eder. Begonviller gibi ortancaların da çeşitli renkleri vardır. Ana vatanı aslen Japonya olan bu çalı türleri, çoğu ortama adapte olabilirler. Ancak düzenli sulamaya dikkat etmeniz gerekir. İlkbahar ve yaz sonlarında potasyum içeren bitki besinleri vererek ortancalarınızın direncini artırabilirsiniz. Hatta gübreleme sırasında ekleyeceğiniz bazı minerallerle mavi ve kırmızı renklerde çiçek açmasını sağlayabilirsiniz.               

Not: Bu bol çiçekli, büyük yapraklı, kokusuz bitkiler, polen alerjisine sahip olan kişilere zarar vermezler. Ancak ‘Pee Gee’ gibi bazı ortanca türlerine dikkat etmek gerekir.

6. Gül

Polen Alerjisi Yapmayan Çiçekler - Bahçeniz için Alerji Yapmayan Çiçekler - Bahçecilik - Gül
Polen Alerjisi Yapmayan Çiçekler – Gül

Polene alerjisi olanlar bu mükemmel çiçeklerin mis kokusunu güvenle içlerine çekebilirler. Klasik ve romantik görünümlü bahçelerin favori çiçeği olan güller de polen oluşturur. Ancak polen parçacıkları oldukça büyük olduğundan rüzgar tarafından pek fazla taşınmazlar. Ayrıca gül polenleri havada uçuşsa bile pek çok gül türü polen alerjisi yapmaz. Özellikle sık taç yapraklı olanlarından polen çıkması zordur. Yine de yaban güllerine dikkat etmek gerekir.

Tüm bu çiçeklere ek olarak; kamelya, açelya, kolyoz, hasekiküpesi, sardunya, ebegümeci, kaktüs, mine ve aslanağzı da alerji yapmayan çiçek türleri arasındadır. Siz de alerji ilaçları kullanmak yerine bitkilerinizi akıllıca seçerek, rengarenk çiçeklerle kaplı cennet gibi bir bahçe düzenleyebilirsiniz.

Polen Alerjisi Yapmayan Çiçekler - Bahçeniz için Alerji Yapmayan Çiçekler - Bahçecilik - Begonya
Bahçecilik – Begonya
Polen Alerjisi Yapmayan Çiçekler - Bahçeniz için Alerji Yapmayan Çiçekler - Bahçecilik - Gül
Bahçecilik – Gül
Polen Alerjisi Yapmayan Çiçekler - Bahçeniz için Alerji Yapmayan Çiçekler - Bahçecilik - Hercai Menekşe
Bahçecilik – Hercai Menekşe
Polen Alerjisi Yapmayan Çiçekler - Bahçeniz için Alerji Yapmayan Çiçekler - Bahçecilik - Ortanca
Bahçecilik – Ortanca

Peki sizin bahçenizdeki alerji dostu çiçekler hangileri? Bu ilkbahar bahçenize neler dikmeyi planlıyorsunuz? Kendi bahçenizden görüntüleri deneyimlerinizle birlikte yorumlar bölümünde lütfen bizimle de paylaşın. Bahçe düzenleme ve peyzaj ile ilgili ilham almak için dış mekan kategorimizi ziyaret etmeyi unutmayın! 🙂


Yorum Yaz