Kent mobilyaları örnekleri mi arıyorsunuz? Bu yazımızda, çevre dostu sokak mobilyaları, sıra dışı bank tasarımları ve rengarenk sokak lambaları gibi birbirinden eğlenceli ve ilginç şehir mobilyaları örnekleri paylaştık. İşte, dünyanın dört bir yanından sizler için seçtiğimiz kent mobilyaları örnekleri

Kent Mobilyaları Örnekleri

1. Dalgalı Banklar, Londra

“Please Be Seated” isimli bu açık hava oturma alanı, iç içe geçmiş üç dairesel banktan oluşmaktadır. Dalgalı ahşap yüzeyi ile ön plana çıkan bu kent mobilyası, Londra Tasarım Festivali için İngiliz tasarımcı Paul Cocksedge tarafından tasarlanmıştır. Eğriler çember boyunca yükselip alçalarak oturma, uzanma ve yaslanma alanları oluşturmaktadır.

2. Bränden Otobüs Durağı, Avusturya

Mimar Sou Fujimoto tarafından tasarlanan bu ilginç otobüs durağı, sarmal bir merdiveni çevreleyen ince beyaz çelik çubuklardan oluşmaktadır. Arkasındaki doğa manzarası ile birleşerek bir sütun ormanını andıran bu şehir mobilyası, aynı zamanda insanlar için bir buluşma noktası olarak da kullanılmaktadır. İçerideki merdiven, insanların otobüs beklerken kuleye benzeyen durağa tırmanarak Krumbach’ın panoramik manzarasını izleyebilmelerine olanak tanır.

3. Rengarenk Sokak Mobilyaları, Londra

Fransız tasarımcı Camille Walala, trafiğe kapalı olan South Molton Caddesini rengarenk ve eğlenceli sokak mobilyalarıyla yeniden yaratmıştır. Sokak boyunca serpiştirilmiş kent mobilyaları, bölgeyi adeta bir açık hava oturma odasına dönüştürmektedir. Londra Tasarım Festivali için bir yıllığına inşa edilen bu yerleşim, 10 adet banktan, saksı ve bayraklardan oluşmaktadır. Bu eğlenceli ve heykelsi kent mobilyaları örnekleri, fonksiyonlarının ötesinde, sıkıcı gri kentsel alanlara renk katmak ve insanları neşelendirmek amacıyla tasarlanmıştır.

4. Çok Katlı Sokak Pavyonu, Hırvatistan

Hırvatistan’ın Rijeka şehrinde, insanların toplanıp dinlenebileceği ‘Level Up’ isimli çok katlı sokak pavyonu, endüstriyel depolama binası Export Drvo’nun bir uzantısı olarak inşa edilmiştir. Metruk bir çatı alanı teraslara dönüştürülerek, liman kentinde yaşayan yerli halkın sosyalleşmesi için yeniden tasarlanmıştır. Tasarım, çelik iskele üzerine farklı seviyelerde yerleştirilmiş ahşap platformlardan oluşmaktadır. İnsanlar terasların üzerinde manzaraya karşı dinlenebilir veya hamaklarda sallanabilirler. Endüstriyel bir estetiğe sahip olan bu kent mobilyası, Delta manzaralı balkonlara sahip kamusal bir cephe görevi görmektedir.

5. Suya Gömülü İskele, Avusturya

Westpol Landscape Architects tarafından tasarlanan bu popüler iskele, ziyaretçilerine ıslanmadan göle girme deneyimi sunmaktadır. Ziyaretçiler yemyeşil bir peyzaj içerisindeki bir rampadan aşağı doğru inerken çevrelerindeki su yavaş yavaş yükselir ve sonunda suya gömülü bu ilginç iskeleye ulaşırlar. Su ile çevrelenmiş bu kentsel oturma alanı, kullanıcılarına göz seviyesinden göl manzarasına bakmak gibi fantastik bir deneyim yaşatmaktadır.

6. Geri Dönüştürülmüş Şehir Mobilyaları, The New Raw, Yunanistan

Rotterdam’lı tasarım stüdyosu The New Raw tarafından kurulan yeni bir laboratuvar, plastik atıkları geri dönüştürerek şehir için 3 boyutlu kent mobilyaları üretmektedir. Plastik geri dönüşüm girişimi olan ‘Print Your City’, yerel sakinlere plastik atıklarından şehir mobilyaları yapabilmeleri için gerekli imkanı sunuyor. Kullanıcılar robotik bir 3D baskı kolu ile üretilen mobilyaların renk ve işlevini bir web sitesi üzerinden seçebiliyor. Hatta mobilyaları şehirde hangi kamusal alanda görmek istediklerini bile seçebiliyorlar.

Çevre dostu bu kent mobilyaları nasıl üretiliyor merak ediyorsanız, aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz:

7. Kent Mobilyasından Çok Daha Fazlası, Madrid

Genç bir tasarım firması olan MINI ve ENORME oldukça orijinal bir sokak mobilyası tasarladılar: ‘MINI hub’ isimli bu yerleşim, kent için bir buluşma noktası olmasının yanı sıra aynı zamanda kentin geleceğinin tartışılıp şekillendirildiği bir platform olarak kullanılmaktadır. Açık ve kapalı kamusal alanlardan oluşan tasarım; USB şarj noktaları, güneş enerjisi ile aydınlatılan okuma noktaları, ve cihazlar için hareketle üretilen kinetik enerjili şarj noktalarına sahiptir. Amaç, insanlar için gündelik ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri ve yaşadıkları çevre için fikir üretip paylaşabilecekleri, çevre dostu bir kamusal alan yaratmaktır.

8. Klasik Lambaların Dev Versiyonları, ‘Manchester Lambaları’, Manchester

İç mekanlar için birer tasarım klasiği olan beş popüler lamba modeli, Manchester’da şehir merkezi içindeki önemli bir kamusal alana yerleştirilmiştir. Bu eğlenceli lamba serisi, kentsel oturma alanları ve sokak lambası olarak çift işleve sahiptir. Halk için eşsiz bir buluşma noktası olan bu kamusal enstalasyon, aynı zamanda Manchester tarihi hakkında insanlara bilgi veren eğlenceli bir açık hava müzesi niteliğindedir.

9. Bank + Barınak ‘Parkbench Balonu’, Londra

Hollandalı tasarımcı Thor Ter Kulve tarafından, yarı açık bir dış mekan mobilyası olarak tasarlanan ‘parkbench bubble’ isimli bank Londra’daki bir sanat galerisinde sergilenmektedir. Şişme bir barınak olarak kullanılabilen bu sokak mobilyası, güneş enerjisiyle çalışan USB şarj istasyonu sayesinde modern insanın ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde tasarlanmıştır. Sönmüş hali ile sıradan bir bank gibi görünen mobilya, şişirilerek insanı dış dünyadan soyutlayan kişisel bir alana dönüştürülebilir.

10. Tipografik Otobüs Durağı, Maryland

İspanyol sanatçı kolektifi ‘mmmm…’ tarafından tasarlanan bu otobüs durağı, insanların üzerine oturup bekleyebildikleri dev tipografik heykellerden oluşmaktadır. BUS harflerini oluşturan üç büyük heykel aynı zamanda kalıcı bir kamusal sanat projesidir. 7 metreden biraz daha geniş olan bu kentsel mobilya örneği, ahşap ve metal malzeme ile inşa edilmiştir. Her bir harf, yolcuların otobüs beklerken farklı oturma veya ayakta durma pozisyonları almalarını sağlar. Ayrıca bekleyen yolcuları kötü hava koşullarından ve güneşten korumaktadır.

Umarız, paylaştığımız kent mobilyaları örnekleri hoşunuza gitmiştir. Bu listede olması gerektiğini düşündüğünüz başka ilginç şehir mobilyaları varsa yorumlarda bizimle de paylaşmayı unutmayın. Diğer dış mekan projeleri için ilgili sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. 🙂


Yorum Yaz