Gayrimenkul satış ofisleri, genellikle belirli bir süre kullanılıp evlerin satılmasından sonra kaldırılan geçici yapılardır. Dolayısıyla, sıradan yapılardır ve israfa neden olurlar. Çin’in Henan eyaletinde bulunan, “Longfu Yaşam Deneyim Merkezi” isimli gayrimenkul satış ofisi ise demonte edilip yeniden kullanılabilen, sürdürülebilir ofis tasarımı ile alışılmış ofis yapılarına karşı adeta meydan okumaktadır.

LUO Studio adlı mimarlık firması tarafından yapılan sürdürülebilir ofis tasarımı, anlık ticari kar elde etmek yerine ev alıcıları için daha iyi bir yaşam tarzı sunan, yüksek kaliteli ve ekolojik gayrimenkul satışları yapmaktadır. Satış ofisinin sürdürülebilir tasarımı ile ekolojik yaşam tarzının hedeflenen müşteri kitlesine iletilmesi amaçlanmıştır. Bu sebeple ofis yapısı; kurumsal kimliğine uygun, sürdürülebilir ve doğal malzemelerden inşa edilmiştir.

Tipik gayrimenkul satış ofislerinin kısa ömürleri düşünüldüğünde LUO Studio, esas işlevin ötesine geçerek çeşitli amaçlarla kullanılabilecek bir yapı geliştirmiştir. Pekinli mimarlar, Mies van der Rohe’un Şikago’daki Crown Hall isimli yapısından ilham alarak, sadece üç ana birleşenden üretilebilecek modüler bir yapı tasarlamışlardır.

Ağaçların formundan esinlenilerek oluşturulan modüller, yapının sütunlarını meydana getirir. Bu modüller, bina içerisinde tek başına veya başka modüllerle birlikte, bir legonun parçaları gibi birleştirilerek kullanılabilir. Kümelenmiş sütunlar beş bölüme ayrılır ve her sütunun alt bölümü çokgen şeklindedir. Bunlar aşağıdan yukarıya doğru uzanarak kare şeklini alırlar. Böylece, kullanıldığı yere göre kolaylıkla genişletilip daraltılabilen veya tamamen sökülerek yeniden inşa edilebilen bu ofis binasını meydana getirirler.

Küçük tabanlı bu sütunların zeminde sağladığı geniş alan, açık planlı bir iç mekan oluşturarak ofis içerisindeki çok yönlü kullanıma olanak tanır. Büyük mobilyaların ve toplantı alanlarının bulunduğu mevcut zemin kat, çok işlevli ve esnek bir kullanıma sahiptir. Sütunlar üzerine asılı platformlardan oluşan birinci kat ise cam korkuluklarla bir galeri boşluğunu çevrelemektedir.

Yapı kendi ihtiyaçlarını karşılayan bazı özelliklere sahiptir. Çatı üzerindeki dairesel açıklıklardan alınan gün ışığı ile aydınlatma ihtiyacı karşılanmaktadır. Ayrıca, merdiven ve tuvalet gibi mekansal kısıtlamalara sahip tüm servis alanları, modüller halinde tasarlanarak binanın batısındaki belirli bir bölgede toplanmıştır. Yapının tasarımında, alanların fonksiyonel özellikleri olabildiğince zayıflatılarak, mekansal kısıtlamalar ortadan kaldırılmaya çalışılmıştır.

Binalar evrensel mekanlardır. Binanın tamamı veya herhangi bir parçası, zaman içerisinde farklı ihtiyaçlar doğrultusunda genişletilebilir, daraltılabilir, dönüştürülebilir veya taşınabilir olmalıdır. Hatta bu sürdürülebilir ofis tasarımı gibi bina, tamamen sökülüp yeniden inşa edilebilmeli ve sürdürülebilir yapı malzemeleri başka yapılarda yeniden kullanılabilir olmalıdır. Ancak o zaman mimarinin evrensel olarak hedefine ulaştığı söylenebilir.

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar:


Yorum Yaz