Rokoko dönemi mimari örnekleri ve Avrupa’daki ünlü Rokoko tarzı yapılar. İşte, mutlaka görülmesi gereken Rokoko mimari örnekleri ve özellikleri

18. yüzyıl başlarında Paris’te ortaya çıkan ve iç mekan tasarımı odaklı ilk mimari akım olan Rokoko mimari, adını Fransızcada kaya ve midye kabuğu anlamına gelen “rocaille” ve “coquillage” kelimelerinin birleşmesinden almıştır. Fransa dışında İngiltere, Almanya, Rusya, Avusturya ve İspanya’da da örneklerine rastlanan Rokoko mimarinin dünya genelindeki en popüler ve önemli örneklerini sizler için seçtik. 

Rokoko Dönemi Mimari Örnekleri
Rezidans Würzburg, Almanya

Rokoko dönemi, barok mimarinin son dönemine denk geldiği ve daha çok dekorasyona odaklandığı için bazı yapılara tam olarak ‘Rokoko dönemi mimari örneği‘ demek yanlış olabilir. Genel olarak Rokoko dönemi eserleri, oldukça fazla sayıda restorasyon geçirmiş olmakla birlikte, aynı anda bir çok mimari tarzı da içerisinde barındırmaktadır. Tüm bu bilgiler ışığında, dünyanın en önemli Rokoko mimari örnekleri ve özelliklerini paylaştık. İşte, mutlaka görülmesi gereken Rokoko dönemi mimari örnekleri

Not: Rokoko dönemi mimari örnekleri yazısından önce aşağıdaki linke tıklayarak ‘Rokoko nedir’, ‘Rokoko mimari ne zaman, nerede ve nasıl ortaya çıkmıştır’, ‘Rokoko mimarinin özellikleri nelerdir’ sorularının cevaplarını bulabilirsiniz:

Rokoko Dönemi Mimari Örnekleri

1. Amalienburg Sarayı, Münih, Almanya

Rokoko mimari, gezgin Fransız mimar ve dekoratörlerin sayesinde Almanya’da kendini hissettirmeye başlamıştır. Alman mimarlar rokoko tarzını kendilerince yorumlamış ve daha asimetrik, daha süslü bir şekilde kullanmayı tercih etmiştir. Bu anlamda Almanya’da yapılan ilk önemli rokoko mimari örneği, Fransız mimar François de Cuvilliés tarafından 1739 yılında yapımı tamamlanan Münih şehrindeki Amalienburg Sarayıdır.

Amalienburg Sarayı

2. Branicki Sarayı, Varşova, Polonya

18. yüzyılın ilk yarısında varlıklı ve güçlü bir karakter olan Jan Klemens Branicki tarafından kendisine konut olarak yaptırılan saray, oldukça göz alıcı mimarisi ile ilgi çekmektedir. Ünlü saray; mimarisi, bahçeleri, havuzları ve heykelleri ile Fransız mimarisinin tam bir kopyası olarak yaptırılmıştır. Polonya Kralı olmayı hayal eden Brenicki, kral olamasa da sarayının “Polonya’nın Versay’ı” olarak anılmasını başarmıştır.

Branicki Sarayı

3. Linderhof Sarayı, Almanya

Linderhort Sarayı, Bavyera Kralı II. Ludwig’in 20 yıl süren hükümdarlığı süresince yaptırdığı en güzel saraylardan biridir. Fransa Kralı nam-ı diğer “Güneş Kral” XIV. Louis’e ve Versailles Sarayına hayranlığı ile bilinen Ludwing, babası Kral II. Maximilian’nin ahşap av köşkü olan Könighäuschen’in yerine, temelde Versailles Sarayının ufak bir kopyası olarak bilinen Linderhof Sarayını inşa ettirmiştir. Mimar Georg Dollmann tarafından 1863 – 1886 yılları arasında Rokoko mimari tarzında yapılan bu ünlü saray, günümüzde de ziyaretçilerini ağırlamaya devam etmektedir.

Linderhof Sarayı

4. Catherine Sarayı, St. Petersburg, Rusya

Catherine Sarayı, tarihte Rusya’nın en güçlü imparatorlarından biri olarak bilinen I. Petro, nam-ı diğer Deli Petro’nun eşi olan İmparatoriçe Catherine tarafından yaptırılmıştır. Rococo temelli restorasyon geçiren saray, 1756 yılında yeni hali ile tam olarak hizmete girmiştir. Restorasyonu esnasında sadece iç tasarımı için yaklaşık 100 kg altın kullanılan bu saray Rokoko dönemi mimarisinin en ihtişamlı eserlerinden biridir. 18. yüzyılda yapılan diğer önemli saraylarda olduğu gibi, bu sarayın tasarımında da oldukça fazla Fransız etkisi altında kalınmış ve saray “Rusya’nın Versay’ı” olarak tanımlanmıştır.

Catherine Sarayı

5. Hotel de Soubise (Prenses Salonu), Paris, Fransa

Rokoko mimari akımı, esas olarak 1715 yılında Fransız Kralı XIV. Louis in ölümünden 1789 Fransız devrimine kadar geçen sürede etkili olmuştur. Barok mimarinin son döneminde ortaya çıktığı ve daha çok dekorasyon detaylarına sahip olduğu için bazı kaynaklar, 18. yüzyılı “Rokoko dönemi” olarak kabul etmektedir. Kendine has özellikleri ile hafif ve eğri çizgili süsleme sanatının bilinen ilk örneklerinden birini, Paris’te yer alan Hotel de Soubise’nin salon süslemelerinde görebiliriz.

6. Czapski Sarayı, Varşova, Polonya

Polonya başkentinin en önemli Rokoko yapılarından biri olarak kabul edilen bu saray; Krasiński, Sieniawski ve Raczyński Sarayı olarak da bilinmektedir. Şu an güzel sanatlar fakültesine ev sahipliği yapmakta olan saray, Varşova Üniversitesi’nin tam karşısında yer almaktadır. Czapski Sarayı aynı zamanda Frédéric Chopin, Zygmunt Vogel, Zygmunt Krasiński ve Cyprian Norwid gibi birçok ünlü şahsiyete de ev sahipliği yapmıştır.

7. Chantilly Şatosu, Monsieur le Prince Salonu, Paris, Fransa

Fransız rokokosunun en güzel örneklerinden biri de Chantilly Şatosu’nun ‘Monsieur le Prince’ isimli salonunda bulunmaktadır. Jean Aubert tarafından tasarımı yapılan salon 1722 yılında tamamlanmıştır.

Chantilly Şatosu

Listemizde yer alması gerektiğini düşündüğünüz başka önemli Rokoko dönemi mimari örnekleri varsa, lütfen yorumlarda bizimle de paylaşınız. Dünyadan önemli ve yaratıcı proje örnekleri incelemek için Mimari sayfamızı ziyaret etmeyi unutmayın. 🙂


Yorum Yaz